Yleinen

Juuan Kukkopäivät juhlistavat perinneruokia ja yhteisöllisyyttä

16.9.2024

Pohjois-Karjalan Maakuntapäivänä, 13.–14.9.2024, Tulikiven Kivikylässä Juuassa järjestettiin perinteiset Kukkopäivät, jotka tarjosivat mahdollisuuden tutustua ja osallistua perinteisten kukkojen valmistukseen. Tapahtuma oli kaikille avoin ja sen tarkoituksena oli edistää perinneruokien osaamista, luoda yhteisöllisyyttä sekä tuoda yhteen eri sukupolvia tekemään yhdessä.

Lämmin ja perinteikäs tapahtuma keräsi eri ikäpolvien edustajia saman leivontapöydän ääreen. Kymmenkunta pientä apulaista valmistivat kukkomestari Mika Karhisen ja Marttojen opissa eväskukkoja lihasta ja perunasta vuolukivisessä leivinuunissa.

Kukkopäivät ovat merkittävä osa Juuan paikalliskulttuuria. Kukko tehdään perinteisesti leivinuunissa pitkään hauduttamalla miedolla lämmöllä. Tämä perinneherkku vaatii tasaisen ja pitkän haudutusajan; mihin Tulikiven vuolukivinen leivinuuni on omiaan. Kukkopäivillä valmistettiin myös jättikokoinen kukko, joka toi tapahtumalle näyttävän huipennuksen.

Nyt voit oppia valmistamaan myös omat eväskukkosi helposti kotona.  Ota kukkomestari Mika Karhisen ja Marttojen opit haltuun. Katso täydellinen resepti ja valmistusohjeet. 

Takkakokkaus on perinne, joka elää ja voi hyvin. Tulikiven takoissa ruoanvalmistus sujuu sekä perinteisin että nykyaikaisin menetelmin, ja Tulikivi Cooking -tuotesarja tuo tähän lisää mahdollisuuksia.