Yleinen

Marttojen uudet ruokavideot takkakokkaajille

9.1.2023

Näin säästät sähköä ja valmistat ruokaa varaavassa takassa

Keittiön sähköuunia korvaavassa varaavassa takassa ruoka valmistuu vielä pitkään tulen sammumisen jälkeen. Martat esittelevät uudessa ”Viikon takkaruokareseptit” -videosarjassa arjen kokkausta helpottavia ja koko perheelle suunnattuja monipuolisia reseptejä, joissa yhdistellään kotimaisia raaka-aineita ja kotivaratuotteita.

Takkaa lämmitetään talvella päivittäin sadoissatuhansissa kodeissa. Takan käyttömahdollisuuksia ruoanvalmistuksessa ei kuitenkaan juuri hyödynnetä. Monelle ruoanlaitto takassa tarkoittaa yhä edelleen vain makkaran paistamista. Lämpöä varaavassa takassa ruokaa voi kuitenkin valmistaa monin tavoin.

”Lämpöä varaava takka on erittäin monipuolinen apu ruoanlaitossa, kun käyttää hyväkseen takkalämmön eri vaiheet. Kokkaus onnistuu hiilloksella ja sen jälkeisessä lämmössä. Takan lämpö kypsentää ruokia vielä pitkään tulen sammumisen jälkeen. Vain mielikuvitus on rajana, ja takan lämmössä voi hauduttaa, kypsentää ja paistaa kaikenlaisia ruokia”, sanoo Pohjois-Karjalan Marttojen toiminnanjohtaja Heli Hjälm.

Monipuolista ja helppoa

Takkakokkaamisen tunnettuuden lisäämiseksi Martat ja tulisijavalmistaja Tulikivi ovat julkaisseet ”Viikon takkaruokareseptit” -videosarjan ja -opasvihkon, joissa kotitalousasiantuntija Tiia Koppanen valmistaa varaavassa takassa helppoja ateriakokonaisuuksia koko viikolle.

”Halusimme esitellä monipuolisia vaihtoehtoja helpoiksi arkiruoiksi erityisesti perheille. Resepteissä on hyödynnetty paljon kotivaratuotteita kuten säilykkeitä, hedelmiä, hiutaleita ja rouheita, jotka säilyvät huoneenlämmössä ja joita käytetään muutenkin koko ajan. Jos kotona ei ole takkaa, ruoat voidaan valmistaa myös sähkö-, kaasu- tai leivinuunissa sekä grillissä”, Hjälm sanoo.

Energia hyödyksi kahteen kertaan

Sähköllä kotiaan lämmittävä kiittää takkaruoanlaittajaa kahteen kertaan: Lämpöä varaavan takan lämmittäminen vähentää sähkön tarvetta merkittävästi. Kun myös ruoka valmistetaan takassa, ei ole tarvetta käyttää enää ylimääräistä sähköä lieden tai uunin lämmitykseen.

”Talviaikaan takkaa lämmitetään monessa kodissa joka tapauksessa päivittäin. Kun takkaan varautuneen lämmön hyödyntää vielä ruoan valmistuksessa, takan ekologisuus pääsee oikeuksiinsa”, Hjälm sanoo.

Hjälm sanoo, että kilowattituntien ja eurojen säästämisen lisäksi takkaruoanlaitto kasvattaa myös henkistä hyvää, Marttojen termein ”mielen kotivaraa”.

”Mielen kotivaraa voi kerryttää itselleen mieluisilla asioilla ja tutuilla arjen rutiineilla kuten kokkaamalla yhdessä. Tutkimuskin vahvistaa, että elävän tulen äärellä verenpaine ja stressi voivat laskea. Takkatulen sytyttäminen ja tuleen tuijottaminen vahvistavat arjessa jaksamista.”

Katso Viikon takkaruokareseptit -videosarjan videot.
Sarjan opasvihkoa voi tiedustella Tulikiven toimipisteistä sekä Pohjois-Karjalan Martat ry:ltä.

Info: Näin käytät varaavaa takkaa ruoan valmistuksessa
• Lämpöä varaavan takan takkapesää voi käyttää ruoan valmistamiseen sähkö- ja kaasu-uunin tai grillin tapaan.
• Takkapesän hiilloksen yllä voi grillata.
• Kun takka on kuumimmillaan, siinä voi valmistaa muun muassa pitsat ja lämpimät voileivät.
• Kun lämpötila laskee, takassa voi valmistaa esimerkiksi leivonnaisia, laatikoita ja puuroja.
• Varaavassa takassa riittää jälkilämpöä aamuun asti. Padan voi jättää hautumaan yön yli.
• Takkapesän lämpötilaa voi mitata perinteisellä tai elektronisella lämpömittarilla.
Katso esimerkkejä takkaruoanlaittoon sopivista välineistä

Info: Näin säästät sähköä takkalämmityksellä
• Leivän paistaminen (0,9 kWh) maksaa sähköuunissa (sähkön hinta 27 snt/kWh) 24,3 senttiä ja ostoklapeilla (75 €/irtokuutio) 8-9 senttiä.
• Irtokuutiosta koivua saadaan lämpöenergiaa noin 1000 kWh. Mikäli ostat polttopuun esim. 75 € / irtokuutio, on energian hinta silloin noin 7,5 senttiä / kWh (9,4 snt/kWh, kun huomioidaan takan hyötysuhde).

Yhteyshenkilöt

 

Heli Hjälm
Toiminnanjohtaja
Pohjois-Karjalan Martat ry
Puh: +358 400 151 545
 

 

Markku Prättälä
Myyntijohtaja
Tulikivi Oyj
Puh: +358 40 513 0997