Speksteen

Resistent, compact, schoon en veilig.

De oorsprong van speksteen

Om de oorsprong van speksteen te ontdekken, moeten we miljarden jaren teruggaan in de tijd. In die tijd was de aarde één en al vuur en zwavel. Toen begon het aardoppervlak af te koelen. De continentale platen bewogen rusteloos, zochten elkaar op en smolten uiteindelijk samen om bergketens te vormen. In Noord-Karelië, nabij de huidige gemeente Juuka, in de schoot van de oude bergketen van Karelides, kilometers diep, onder extreme druk en in helse hitte, begonnen mineralen te herkristalliseren, uit te harden en gestalte te krijgen. Dit natuurverschijnsel resulteerde in speksteen.

Lokaal ontgonnen

Onze speksteengroeven bevinden zich dicht bij onze productiefabriek, wat betekent dat het zware materiaal snel en met een kleine ecologische voetafdruk van de bron naar de productielijn kan worden vervoerd. Niet alleen is onze hele productieketen, van de bron van het materiaal tot aan het eindproduct, ontworpen met het oog op duurzaamheid, maar wordt ook het product zelf voortdurend getest. De Geologische Dienst van Finland (GTK) test en analyseert speksteen systematisch, wat ons geverifieerde gegevens over de grondstof geeft en ons in staat stelt om hoogwaardige producten gemaakt van veilig en getest materiaal voor onze klanten te garanderen.

Van speksteenwinning tot productie

Het water dat in de fabriek wordt gebruikt, doorloopt een filtratieproces en gaat uiteindelijk terug naar de fabriek voor hergebruik.

Respect voor de natuur en de mens

Duurzaamheid is één van de hoekstenen van onze bedrijfsvoering en dat is zichtbaar in de gehele productieketen. We respecteren zowel de natuur als de mens. Onze branche en onze bedrijfsvoering worden beheerst door strikte vergunningen en controles, wat verantwoorde activiteiten bevordert en noodzakelijk maakt bij alles wat we doen. We werken volgens een ISO9001-kwaliteitsbeheersysteem en handhaven de mensenrechten in overeenstemming met de VN-richtlijnen (UNGP). We streven er altijd naar om 100% van de grondstof te gebruiken en daarom zoeken en ontwikkelen we voortdurend nieuwe toepassingen voor onze industriële materiaalverspilling.

We voeren systematisch beoordelingen van de veiligheid op het werk uit, zowel in onze fabriek als in de steengroeven. Hierdoor beschikken we over actuele en belangrijke gegevens over de arbeidsomstandigheden en het beheer van arbeidsveiligheid, waarmee we het niveau en de ontwikkeling van arbeidsveiligheid kunnen monitoren en onze beroepsactiviteiten op het gebied van gezondheid en veiligheid in goede banen kunnen leiden.

Feiten over speksteen

Wateropname 0,1% EN 13755

Hardheid of krasvastheid is 2,5 op de schaal van Mohs

Slipweerstand SFS-EN 14231 53/41 USRV 45

USRV: Ongepolijste antislipwaarde

Geologie

Finland heeft de grootste en best in kaart gebrachte speksteenafzettingen ter wereld. Tot 70% van de speksteenafzettingen in Europa bevindt zich in Finland, waarvan de bekendste in Noord-Karelië en Kainuu en met name in Nunnanlahti in Juuka, momenteel de belangrijkste afzetting van Tulikivi.

Speksteen is een steensoort die is gevormd uit zachte mineralen, waarin talk en magnesiet stevig met elkaar zijn verbonden en een uniforme en homogene steenmassa vormen. De kleur van speksteen is verschillende grijstinten, soms zelfs licht groenachtig. Het oppervlak van speksteen is zacht en voelt zeepachtig aan en daarom wordt het speksteen genoemd. Dankzij het hoge talkgehalte is speksteen gemakkelijk te zagen, te boetseren en te snijden. Evenzo geeft het hoge magnesietgehalte de speksteen uitstekende sterkte-eigenschappen. De Finse speksteen van Tulikivi is een duurzaam, niet-poreus, schoon en veilig materiaal voor kachels, saunakachels, interieurstenen en kookgerei.