Kenmerken van de Karelia-collectie

De brandkamer is het zenuwcentrum van de kachel

Het werkingsprincipe van de kachel

De brandkamer is het zenuwcentrum van de kachel en beïnvloedt de hele werking ervan. Tulikivi-kachels werken volgens het tegenstroomprincipe, waarbij de thermische energie uit de hete rookgassen wordt teruggewonnen. De hete rookgassen stijgen op van de brandkamer naar de bovenste verbrandingsruimte en naar de zijkanalen, waar de thermische energie wordt overgebracht naar de romp van de kachel. Vanuit de romp straalt de warmte gelijkmatig uit naar de omgeving. Hierdoor ontstaat ook een opstijgende luchtstroom buiten de kachel die opwarmt, waardoor de warmte langzaam en rustig wordt afgegeven aan de ruimte.

Basisventilatie

Kachel met zijkanaal

Bij smalle modellen circuleren de rookgassen in een spiraalvormig kanaal richting de rookgasaansluiting. Bij spiraalkanaalmodellen wordt de thermische energie van de rookgassen ook vastgehouden in de stenen van de kachel.

Ventilatie bovenaan

Kachel met zijkanaal

Ventilatie bovenaan

Kachel met spiraalkanaal

Bij het ontwerpen van het huis moet er rekening worden gehouden met de toevoer van verbrandingslucht naar de kachel.

Wanneer het verwarmen van de kachel begint, kan de verbrandingslucht ofwel van buitenaf onder de kachel (onafhankelijk van de binnenlucht), via het rookkanaal (Karelia-kachels met speksteenoppervlak) of via de onderhoudsdeur uit de kamer worden gehaald. De kachel heeft een gebruiksvriendelijke bediening voor luchttoevoer. De bediening heeft drie standen: uit, verbranding en sintels. De luchttoevoer blijft in de verbrandingsstand totdat de brandkamer alleen sintels bevat, die vervolgens snel kunnen worden verbrand met behulp van de sintelstand.

Volgens een recente studie van het VTT Technical Research Centre in Finland kunnen warmtevasthoudende Tulikivi-kachels meer dan 50 procent van de verwarmingsenergie in woningen leveren.

Een efficiënte Tulikivi-kachel die hout of pellets verbrandt, is een uitstekende keuze voor traditionele huizen, omdat hij het gebouw warm houdt met een kleine hoeveelheid brandstof. Een Tulikivi-speksteenkachel is een bron van zachte en aangename warmte. Je kunt het effect van de warmte voelen door het verwarmingsoppervlak aan te raken of in de vorm van stralingswarmte, die lijkt op de warmte van de zon en aangenaam aanvoelt op je huid en lichaam.

Door de lange warmteafgifte is het ook ideaal voor energiezuinige woningen. De Senso-kachelregelaar maakt het gebruik van de kachel nog eenvoudiger. Het regelt de luchtregeling voor je en vertelt je wanneer er hout moet worden bijgevuld. Senso wordt bestuurd door een smartphone-applicatie.

De aangename warmte die elke hoek van je huis bereikt, houd je warm en verwarmt de bouwconstructies, meubels en armaturen van boven tot beneden. Bevroren tenen behoren tot het verleden en je kunt op blote voeten in huis lopen. Houtkachels en inzetkachels werken heel anders, omdat de warme lucht die ze genereren gewoon naar het plafond stijgt. Een Tulikivi-kachel blaast geen hete lucht de ruimte in, waardoor de lucht fris en stofvrij blijft. Dit maakt het ook aangenamer voor mensen met allergieën. Daarnaast is het mogelijk om warmte in een bepaalde richting te sturen met isolatie.