Arkitekter & planerare

Anpassningsbar, unik och mångsidig natursten.

Täljsten – ett modernt material som är flera miljarder år gammalt

Trots att materialet uppstått för miljarder år sedan är det först relativt nyligen som man börjat använda täljsten i byggnader och eldstäder. Först för ca 100 år sedan började man använda täljsten i husfasader och reliefer. Till exempel relieferna på Nationalteatern och Nationalmuseet i Helsingfors är gjorda av täljsten.

Tack vare moderna tekniker som utvecklas hela tiden finns det täljstensalternativ i otaliga former och färger. Detta möjliggör användning av täljsten i olika slags omgivningar. Fördelarna med att använda täljsten i eldstäder, bastur och inredningar kan inte bestridas.

Täljsten har en utmärkt värmelagringskapacitet och värmeledningsförmåga, vilket gör den till ett unikt eldstadsmaterial. En värmelagrande eldstad av täljsten värms upp snabbt och jämnt – liksom rummet där eldstaden står. Den estetiska eldstaden kan också vidröras, eftersom täljstensytan inte blir brännande het utan avger en behagligt mjuk värme. En bastuugn av täljsten ökar säkerheten tack vare den låga yttemperaturen samt ger visuell njutning med sin moderna design.

I inredning skapar täljsten naturstämning vare sig det är fråga om ett offentligt rum eller ett hem. Täljsten erbjuder otaliga alternativ från ljusa till mörka nyanser och från släta till grova ytor – som en del av en större helhet eller i en mer dominerande roll. Utöver sitt eleganta utseende är täljsten ett mycket lättskött och hållbart material, vilket gör den till en allt mer eftertraktad produkt inom modernt och hållbart byggande.

Täljsten kan användas i både spaanläggningar och bastur

Materialet kan användas som bardisk samt i entréhallar och auditorier

10 orsaker att välja finsk täljsten

  • Äkta natursten
  • Personligt utseende
  • Utmärkt värmelagringskapacitet
  • Lätt att bearbeta
  • Kompakt struktur
  • Till 100 % tillverkad i Finland
  • Ren och säker
  • Ekologisk
  • Hållbar och lättskött
  • Ekar inte och är inte hal

Det är lätt att rengöra täljsten

All smuts fastnar på stenens yta som är lätt att rengöra även om den varit i användning en längre tid. Tulikivi har utmärkta produkter för att rengöra och skydda täljsten. Skyddsmedlet appliceras på färdigt monterade ytor. På golv skyddar medlet också de känsliga fogarna och döljer fett- och smutsfläckar.

För golv som utsätts för hårt slitage rekommenderar vi borstad täljsten från vars yta det mjukaste materialet har borstats bort. Även täljstensytan Nobile tål slitage utan att skråmas. Täljsten med matt yta är mer utsatt för skråmor, men den patineras vackert med tiden. En enskild skråma på en platta med matt yta är lätt att slipa bort.